15-06-04

De wereldpremière van een Kostuumboek

TIC 86 nummer 2 2004

De Wereldpremière van een Kostuumboek


drs. Marian Conrads, kunsthistoricus

Het kostuumboek Theatre... is om verschillende redenen bijzonder te noemen in zijn eigen tijd, maar ook in vergelijking met latere kostuumboeken.

Het begint met een afbeelding van de opperpriester Aaron die het Oude Testament vertegenwoordigt als de enige waarvan de kleding uitgebreid in de bijbel beschreven is.  Een voorstelling van een naakte man met lap en schaar geeft tot slot de menselijke ijdelheid weer en twee emblemata dragen de lezer op om een goede, niet hoogmoedige levenswijze te volgen..

Lucas d’Heere heeft zowel afbeeldingen van kleding uit de Oudheid als de Middeleeuwen weergegeven. Hoewel de belangstelling voor de Oudheid in zijn tijd algemeen was, was de interesse voor de Middeleeuwen veel minder. Er was wel een grote belangstelling voor de eigen geschiedenis en vreemde landen.

De afbeeldingen van kleding uit Engeland zijn opmerkelijk, zeker die van de hoogwaardigheidsbekleders uit Londen, die we in geen enkel kostuumboek uit zijn tijd tegenkomen.

Het is opmerkelijk dat hij als calvinist de katholieke geestelijkheid heeft afgebeeld. Deze moet hij na zijn terugkeer in 1577 hebben getekend, toen hij waarschijnlijk ook het hatelijke ‘papisten’ in zijn Britsche Eilanden heeft vervangen.

Bovendien komen er in dit manuscript afbeeldingen voor van figuren, die hij naar de werkelijkheid getekend moet hebben, hoewel hij het grootste gedeelte naar voorbeelden heeft vervaardigd.

De afbeeldingen zijn in kleur zodat die een indruk geven van de kleuren van de kleding uit de tijd van Lucas d’Heere.

D’Heere heeft zowel de Britsche Eilanden... als het Theatre... uit Engeland mee naar Gent genomen in 1577. Voor beide boeken moet hij het idee gehad hebben om ze te publiceren. Het kan zijn dat zijn drukke werkzaamheden en zijn vroege dood  er toe hebben geleid dat dit niet gebeurd is.

Theatre... zou als kostuumboek zeker een mooi voorbeeldenboek geweest zijn voor kunstenaars en de rederijkerskamer waarvan d’Heere lid was. Als zijn boek ooit zou zijn uitgegeven was dit het eerste kostuumboek geweest, dat aandacht schenkt aan de Oudheid en aan de Middeleeuwen.

TIC, Tijdschrift voor Industriële Cultuur, deel 86

nummer 2 -  2004,  in kleurenmap.

Rijk geïllustreerd!

 

Meer weten? Surfen naar http://users.skynet.be/VIATvzw/ 
14:25 Gepost door VIATvzw | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

mijnheer Ik was tijdens het surfen op de site van TIC terechtgekomen. Al jaren lees ik dit voor mij heel boeiende tijdschrift.
Uw bezoekersteller stond nu juist op 2000. Ik vond dit dus een goede reden om even te reageren en proficiat te wensen voor de initiatiefnemers van TIC.
Vriendelijke groeten van de tweeduizendste bezoeker , Marc Manesse

Gepost door: Marc Manesse | 13-07-04

Hartelijk dank! Hartelijk dank 2000ste bezoeker en trouwe TIC-lezer! We zetten u hiervoor virtueel in de bloemetjes!

Gepost door: VIAT | 27-07-04

De commentaren zijn gesloten.